higiena układu krwionośnego

Start
Damian Kazak
 

Temat: BIOLOGIA - CZŁOWIEK - Ukł. pokarmowy, oddechowy - audiobook
BIOLOGIA - CZŁOWIEK - Ukł. pokarmowy, oddechowy - audiobook - POBIERZ!

Poznasz m.in. budowę szkieletu człowieka, podział kości i szkieletu oraz rodzaje stawów. Usłyszysz o chorobach układu szkieletowego, takich jak osteoporoza, krzywica oraz innych schorzeniach. Uzyskasz niezbędną wiedzę na temat układu pokarmowego oraz jego wszystkich części składowych, trawieniu składników pokarmu, a w tym o trawieniu węglowodanów, białek, tłuszczy, kwasów nukleinowych oraz wchłanianiu strawionych składników pokarmu i zasadach prawidłowego żywienia. Poznasz charakterystykę układu krwionośnego, jego budowę i najważniejszy narząd istniejący w naszym organizmie – serce. Usłyszysz o układzie wrotnym, układzie limfatycznym (chłonnym) i limfie oraz o rodzajach odporności. Scharakteryzujemy krew, jej skład i funkcje biologiczne, jak również grupy krwi. Omówimy zagadnienia związane z higieną układu krążenia, przedstawiając przyczyny powstawania chorób układu krwionośnego a zwłaszcza chorób serca. Poznasz budowę i funkcje układu oddechowego człowieka i czynniki mające wpływ na jego sprawność, a więc choroby i higienę.

Autor: Jadwiga Wołowska, Renata Biernacka
Data wydania: 01.03.2007
Język publikacji: polski
Długość nagrania: ok. 80 min
Wydawca: Marekas Management - Katarzyna Michalczyk
ISSN: 978-83-60913-25-3


Źródło: audiobooki.fora.pl/a/a,854.html



Temat: Super bakterie
W brytyjskich szpitalach wykryto nowe super-bakterie odporne na wszelkie znane antybiotyki. W opinii specjalistów super-bakterie nazwane ,,Steno" są niesłychanie groźne. Co trzeci zakażony nimi chory umiera.

,,Steno" mnożą się w środowisku wilgotnym, a więc w rejonie szpitalnych umywalek i łazienek. Znaleziono je na kranach i w sitkach pryszniców, a także w cewnikach i przewodach masek tlenowych.

W ubiegłym roku odnotowano w Wielkiej Brytanii około tysiąca zakażeń bakteriami ,,Steno", ale nie były to szczepy aż tak groźne, jak obecne. Nowa generacja odporna jest na wszelkie znane antybiotyki. Groźne infekcje następują, kiedy super-bakterie przenikną do układu krwionośnego chorego. Zakażenie następuje najczęściej wskutek nie przestrzegania zasad higieny i niedokładnego wyjaławiania szpitalnego sprzętu.
Źródło: przyrodnicze.fora.pl/a/a,492.html


Temat: Biologia sprawdzian
MECHANIZM POWSTAWANIA MOCZU
1. Polacz nazwę zbędnego produktu metabolizmu z układem biorącym udział w usuwaniu go z organizmu człowieka:
I. dwutlenek węgla
II. barwniki żółciowe
III. kwas moczowy

a) ukł. pokarmowy
b) ukł. wydalniczy
c) ukł. krwionośny
d) ukł. oddechowy

2. Wskaz i podpisz na rysunku te część nefronu, która zabezpiecza organizm człowieka (....) glukozy i aminokwasów

3. Przeprowadzono badania, w których przez kilka dni mierzono il. wydalanego w ciągu doby moczu, w losowo wybranych grupach dziewcząt i chłopców, w wieku 20 lat. W pierwszej fazie doświadczenia wszystkie osoby wykonywały intensywne ćwiczenia fizyczne. W drugiej fazie spokojnie odpoczywały. Podczas kolejnych powtórzeń zmieniono il. dostarczanych do picia płynów, raz podając ich bardzo dużo, w innych dniach ograniczając je do minimum.
Sformułuj dwa problemy badawcze do powyższych badań.

HIGIENA UKŁADU WYDALNICZEGO
1. W moczu ostatecznym mogą pojawić się różne substancje, których analiza pozwala na identyfikację wielu chorób.
Wymień dwa przykłady substancji których nie ma w moczu człowieka zdrowego. Dla jednej z nich podaj nazwę rodzaju schorzenia, które mogło spowodować pojawienie się tej substancji w moczu.

2. Schemat jest ilustracją sposobu działania tzw. sztucznej nerki.
Ustal który z płynów (A czy B) jest płynem dializacyjnym. Podaj jeden argument uzasadniający odpowiedź.

3. Ta tabelka co robiliśmy na lekcji ( temp. optymalna, niska, wysoka, mocz, pot)

Źródło: ihnajlepsza.fora.pl/a/a,86.html


Temat: Pan mgr Krzysztof Mucha
Do wszystkich jednostek ! Sprawdzian z biologi został przeniesiony na 6 marca ! A materiał na ten sprawdzian: układ krwionośny, układ oddechowy + higiena, układ wydalniczy + higiena. Bez odbioru.


Źródło: klasaiag.fora.pl/a/a,39.html


Temat: Czyste piórka
Wkleje ten artykuł podany przez Parus często tak bywa, że po jakimś czasie artykułu nie można otworzyć z linku a szkoda by było, bo artykuł jest bardzo ciekawy


Joanna Bosakowska, Poznań
Ptaszki stroją się w czyste piórka

Ptaki kąpią się nie tylko dla higieny, ale i po to, by zrobić wrażenie na samiczce - odkryli polscy badacze.
Każdy hodowca kanarków wie, że pióra ptaków karmionych marchewką nabierają intensywnego koloru. Marchew zawiera karotenoid, barwnik roślinny, który przez układ krwionośny dostaje się do piór i tam jest wiązany przez białko (keratynę). Dlatego zdrowy ptak, który potrafi znaleźć dużo pożywienia, ma też lepsze barwy. Doceniają to samice i chętniej wybierają takiego partnera. Wzrost piór nie trwa jednak wiecznie. Po przepierzeniu (zwykle po lęgach) pióra nie są już połączone układem krwionośnym z resztą ciała i barwniki do nich nie docierają. Ich barwę może zmienić tylko brud - osiadają na nich drobiny piasku czy łuszczący się naskórek. Dr Adrian Surmacki z Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu wraz z dr. Jarosławem K. Nowakowskim z Uniwersytetu w Gdańsku przeprowadzili prosty eksperyment. Usunęli wszystkie zanieczyszczenia z żółtych piór sikory bogatki. - Pojaśniały i zażółciły się w porównaniu z tymi niemytymi - opowiadają. I wysnuwają z tego wniosek: Dotychczas uważano, że głównym celem zabiegów pielęgnacyjnych jest usuwanie pasożytów i zachowanie wodoodporności piór. Po kąpieli ptak przeczesuje pióra i nakłada na nie tłustą wydzielinę z gruczołu kuprowego, która jest zaporą dla wody, a także uelastycznia pióra, dzięki czemu są mniej narażone na uszkodzenia. Ale to nie wszystko. Okazuje się, że chodzi także o lepszy kolor, a więc zwiększenie atrakcyjności dla partnerek. Bo jeśli samiec nie ma ochoty na codzienną kąpiel i czyszczenie piórek, to znaczy, że jest chory albo zmęczony długą podróżą.

Źródło
Źródło: klubciconia.avx.pl/forum/viewtopic.php?t=3180


Temat: Usunięcie kamienia nazębnego z lakierowaniem 120zł
TANIEJ ZAPOBIEGAĆ NIŻ LECZYĆ_Profilaktyka stomatologiczna profesjonalna →zapobieganie próchnicy, chorobom przyzębia to nieskomplikowane i mało kosztowne działania zapobiegające rozwojowi chorób jamy ustnej, jako gwarant obniżenia wydatków na późniejsze leczenie stomatologiczne. Jest strategią efektywną finansowo ale przede wszystkim jest nierozerwalnie związana z dbałością o kondycję ogólną, ponieważ zdrowe zęby i wnętrze jamy ustnej to mniejsze ryzyko wystąpienia chorób ogólnoustrojowych. Bakterie przenikają do krwiobiegu i drogą naczyń krwionośnych mogą powodować choroby np. układu krwionośnego(serca), nerwowego(mózgu), narządu rodnego i płodu.
Cennik
1)Usunięcie kamienia nazębnego naddziąsłowego, poddziąsłowego skalerem ultradźwiękowym+polerowanie-polishing+lakierowanie zapobiega nie tylko próchnicy ale chorobom przyzębia-120zł
2)Lakowanie-1 ząb 40zł.
3)Instruktaż higieny jamy ustnej w zależności od potrzeb pacjenta np. przy noszeniu aparatu ortodontycznego, porady profilaktyczne(zapobieganie wadom zgryzu, próchnicy),porady protetyczne, test sprawdzający, kontrolowanie ćwiczeń-35zł
4)Wizyta adaptacyjna dziecka-40zł
5)Usługi protetyczne-wykonanie korony(mostu) tymczasowej na wcześniej oszlifowanych zębach(wycisk przed oszlifowaniem zębów)-1punkt 70zł,w moście 3 punktowym-1 punkt 60zł, podścielenie protezy-120-180zł(cena zależna od czasu użytkowania) , naprawa protezy-50-80zł(w zależności od miejsca pęknięcia).

Zapraszam na zabiegi profilaktyczne, usługi protetyczne. Zapisy pod telefonem kom. 695550918 lub przez e-mail eluswojcik@wp.pl.Proszę podać w e-mailu tel. komórkowy i stacjonarny to oddzwonię i umówię na wizytę. Zabiegi są wykonywane w Warszawie-Ochota.

Asystentka(higienistka)stomatologiczna
Technik dentystyczny
Źródło: skorosze.eu/viewtopic.php?t=4211


Temat: Idziemy na zakupy
Obiad lepszy od pigułki

(Moze nie do konca na temat, ale moim zdaniem blisko - wklejam w calosci, bo Rzepa szybko wrzuca do platnego archiwum)

Jedzenie służy nie tylko do zaspokajania głodu i sprawiania przyjemności podniebieniu. Dzisiaj w żywności przemycana jest cała gama naturalnych dodatków, które wpływają korzystnie na zdrowie.

Izabela Filc Redlińska

Parówki z owsem, herbatniki z glonami, mąka ze szpinakiem. Brzmi niczym spożywczy mezalians? A jednak łączenie, wydawać by się mogło, niepasujących do siebie produktów i składników ma sens. Celem jest wzbogacanie żywności o naturalne dodatki, które zawierają drogocenne dla zdrowia witaminy i minerały. I choć wymienionych artykułów nie można jeszcze kupić w sklepie, gdyż trwają nad nimi badania, to nowatorskie pomysły uczonych powoli podbijają rynek. Do soli kuchennej, którą obowiązkowo się w Polsce joduje, i tłuszczów przeznaczonych do smarowania (z wyjątkiem masła), które muszą być wzbogacane o witaminy A i D, dołączają kolejne, już dobrowolnie.

Pieczywo dla płodu

– Napoje i koncentraty spożywcze, jogurty, płatki zbożowe czy pasty do smarowania – wymienia dr hab. Bożena Waszkiewicz -Robak z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w warszawskiej SGGW. Według jej szacunków ok. 10 – 15 proc. wszystkich produktów spożywczych na polskim rynku jest wzbogacane. Odsetek ten będzie rósł. Już to widać. O ile w 2003 roku wartość globalna rynku podobnych artykułów wynosiła ok. 5 mld dolarów, o tyle trzy lata później 5,73 mld. Szczególną popularnością cieszą się one w USA, Japonii i Europie. – Mieszkańcy państw rozwiniętych coraz chętniej kupują tzw. zdrową żywność – mówi dr hab. Waszkiewicz – Robak. Producenci wychodzą zaś naprzeciw zapotrzebowaniu i częściej chwalą się prozdrowotnymi wartościami artykułów.

Liczba ludzi na świecie rośnie, inaczej niż możliwości produkcyjne ziemi. Zdaniem uczonych wzbogacanie produktów spożywczych może pomóc w rozwiązaniu problemu. Już dzisiaj w Niemczech tego typu żywność dostarcza ok. 5 proc. zjadanego w posiłkach wapnia, 10 – 20 proc. żelaza, około 80 proc. spożywanej witaminy B6.

Jakie przynosi to skutki? – W wyniku wprowadzenia w Finlandii w 2003 roku obowiązkowego wzbogacania mleka i margaryn w witaminę D doszło po kilku latach do istotnego zmniejszenia wad rozwoju kośćca u dzieci i młodzieży – mówi prof. Jan Gawęcki z Katedry Higieny Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. – Z kolei Szwecja, wprowadzając obowiązek wzbogacania pieczywa w kwas foliowy, ograniczyła liczbę przypadków wad tkanki zarodkowej, z której rozwija się rdzeń kręgowy i mózg płodu. Witamina ta znana jest z dobroczynnego wpływu na system nerwowy. Wzbogaca się nią mąkę pszenną w USA, Kanadzie i 20 państwach Ameryki Łacińskiej.

A w Polsce? – Jodowanie soli, rozpoczęte w latach 30. XX wieku, przyniosło utrzymującą się wiele lat wyraźną poprawę zdrowia mieszkańców Podhala i ograniczenie występowania niedoczynności tarczycy w całym kraju – tłumaczy prof. Gawęcki. Kiedy w latach 80. zaprzestano u nas na kilkanaście lat tego zabiegu, nastąpiło nasilenie występowania przypadków wola i innych objawów niedoboru jodu.

Mętne jest lepsze

Do pewnych rozwiązań przekonujemy się powoli. Przykładem są soki i napoje. – Największą popularnością wciąż cieszą się te o klarownym wyglądzie, mimo że w wyniku produkcji są praktycznie całkowicie pozbawione tego, co w owocach najcenniejsze – tłumaczy prof. Jan Oszmiański, kierownik Zakładu Technologii Owoców i Warzyw z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Chodzi o pektyny, które mają zdolności oczyszczające organizm z metali ciężkich, oraz polifenole wykazujące silne działanie przeciwutleniające, zmniejszające ryzyko chorób układu krwionośnego i raka. Nawet dziesięciokrotnie bogatsze są w nie soki o mętnym wyglądzie, które na polskim rynku pojawiły się dwa lata temu. Dlaczego dotąd go nie zawojowały? Są droższe lub trudniejsze w produkcji? – Wręcz przeciwnie – odpowiada prof. Oszmiański. – Producenci tłumaczą, że nie ma u nas tradycji ich picia. Przeciwnie niż na przykład w Japonii, gdzie mętne soki stanowią aż 80 proc. rynku owocowych napojów.

Przesadzić z witaminą

Aby móc się pochwalić etykietką świadczącą o tym, że produkt został naturalnie wzbogacony, trzeba spełnić pewne wymogi. Minimalny poziom dodatku składnika odżywczego musi wynosić 15 proc. zalecanego dziennego spożycia w 100 g lub 100 ml produktu albo w jego porcji. Powinien on też działać korzystnie na zdrowie. Jak jest w praktyce? Sprawdził to zespół uczonych z Zakładu Wartości Odżywczych Żywności w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Uczeni przebadali prawie 200 próbek pod kątem zawartości w nich wapnia i witaminy C. Różnica pomiędzy faktyczną a deklarowaną przez producenta ilością pierwszego ze składników wahała się w granicach 20 proc., co mieściło się w dopuszczalnych normach. W przypadku witaminy C było gorzej. Dla 43 proc. próbek różnice między wartością deklarowaną a oznaczoną wynosiły 50 proc. A w co czwartej ilość witaminy C była o 100 proc. większa.

Nawet z jedzeniem witamin nie należy przesadzać. – Jeśli spotęgujemy ich dopływ suplementami diety, to organizm przyzwyczai się do wysokiej zawartości witamin i przestanie nimi oszczędnie gospodarować – ostrzega dr Waszkiewicz -Robak. Ich nadmiar może też prowadzić do wymiotów (w przypadku przedawkowania witaminy A), a nawet skutkować chorobą (np. żelazicą).

prof. Grażyna Cichosz, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski:

Moda na stosowanie diet typu light może nieść ze sobą zgubne skutki. Ograniczenie spożywania tłuszczu oraz uzupełnianie energii węglowodanami wiąże się ze spadkiem poziomu cholesterolu całkowitego i tzw. złego cholesterolu. Ale jednocześnie powoduje spadek HDL-cholesterolu, nazywanego dobrym, oraz znaczny wzrost VLDL-cholesterolu (uznanego czynnika ryzyka miażdżycy). Poszczególne kwasy tłuszczowe pełnią różne funkcje, których węglowodany nie mogą zastąpić. Nadmiar cukrów skutkuje natomiast zwiększeniem łaknienia, insulinoopornością, a tym samym ryzykiem cukrzycy typu 2 i miażdżycy. Obniżanie poziomu cholesterolu (poniżej 160 mg/l krwi) nie prowadzi do zmniejszenia wskaźnika zgonów. Powoduje natomiast podwyższoną skłonność do depresji, lęków, melancholii, agresji, a także wzrost ryzyka chorób neurologicznych oraz nowotworowych. Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Poprzez oddziaływanie na płynność błon komórkowych wpływa na funkcjonowanie synaps i aktywność neuronów. Zastąpienie tłuszczów zwierzęcych olejami roślinnymi nie zapobiega miażdżycy, a znacznie zwiększa zagrożenie rakiem.

Rzeczpospolita
Źródło: menshealth.pl/forum/index.php?showtopic=586


Temat: ergonomia-koło-pytania
Moja grupa z ergononomii..
jakosc pozostawia wiele do zyczenia ale moze akurat ktos skorzysta

http://www.speedyshare.co...3/ergonomia.rar

[ Dodano: Pon Lut 01, 2010 11:32 pm ]
dobra..ponizej odpowiedzi (zrobilem razem z PawlemF ) czesciowo na pytania z kolejno: Zestawu Kornelii, i moich plikow ergo1 i ergo2...pominieta jest czesc pytan co sie powtarza. ale jest tez kilka watpliwosci czekam na ich rozwianie..dobrze by bylo jeszcze w tym semestrze

1. Którym centylem jest kwanty rzedu 4/5? 80
2)

3) Częstość uzycia urządzeń należy rozmieszczac tak aby:: najwygodniejsze miejsca
4) Ergonomia w najszerszym ujeciu zajmuje się relacja: człowiek i jego zajecie oraz sprzet i otoczenie
5) najbardziej narazone na uszkodzenia podczas pracy przy klawiaturze: ściągną zginaczy palcow oraz wiazania poprzeczne nadgarstka
6. rola ukladu krwionosnego? Układ krwionośny za termoregulacje, ponieważ umożliwia wymianę ciepła między organizmem, a otoczeniem (ale to jest maslo maslane
Paweł Ferdek 23:54:37
7. w izolowanych procesach fizycznych cieplo przeplywa zawsze w kierunku?????; hmmmmmmm pewnie z cieplego do zimnego
Paweł Ferdek 23:55:49
8. duzy stopien zlozonosci informacji wymaga: stosowania sygnalizacji wzrokowej
9. jaki wskanik ulatwia wyrkwyanie zmiany stanu?: ruchoma wskazowka
10. pomiar ciala i statyska to istota antropometrii (tak mi sie zdaje)
11: lordoza - łukowate wygięcie kręgosłupa w stronę brzuszną
dodatkowo:
kolioza - skrzywienie boczne
kifoza - łukowate wygięcie kręgosłupa w stronę grzbietową
12: ergonomia korekcyjna to dzialanie naprawcze, zmierza do poprawy warunkow pracy lub wypoczynku przez modernizacje istniejacych stanowisk
13: WBGT wykorzystywany do oceny warunkow pracy w srodowisku uznanym za gorace dla ktorego rownanie bilansu cieplnego ma wartosc dodatnia
14 poduszka ledzwiowa: zapewnia optymalne utrzymanie kręgosłupa w anatomicznym położeniu, dzięki czemu sprzyja likwidacji bólu odcinka lędźwiowego, powstającego podczas długotrwałego siedzenia.
Poduszka lędźwiowa zapewnia odpowiednie podparcie ortopedyczne dla części lędźwiowej kręgosłupa, zmniejsza lub zapobiega dolegliwościom bólowym związanym z przeciążeniami i uszkodzeniami tej części kręgosłupa.
15: mechanizmy termoregularcji wyksztalcily sie u organizmow: ptakow i ssakow (???)
16: POchylona ku przodowi plyta siedziska ma za zadanie: Wykorzystanie pochylonego do przodu siedziska polega, zatem głównie na takim ustawieniu miednicy, które odpowiada jej pozycji podczas stania. Dzięki temu uzyskuje się ponadto prawidłowy kształt odcinka lędźwiowego kręgosłupa (zachowana zostaje lordoza lędźwiowa). Pozycja ciała, którą przyjmujemy korzystając z klękosiadu, jest więc bardziej naturalna niż ta, którą przyjmujemy siedząc na zwykłym krześle biurowym.
17: do zajscia konwekcji poza ukierunkowana sila (np. grawitacji) potrzeba jeszcze obecnosci osrodka gazowego lub cieklego
18: istotnym elementem higieny pracy z komputerem poza samym stanowiskiem pracy i jego otoczeniem jest: robienie 5minutowych przerw/”odmrazanie” postawy ciala (???)

20: Ergonomia koncepcyjna polega na:takim projektowaniu narzedzi, wyrobow czy stanowisk, by od samego poczatku byly one dostosowane do wymagan i mozliwosci czlowieka--> projektowanie ergonomiczne








1. kregoslup w strone grzebietowa: kifoza
3. ktorym centylem rozkladu jest kwantyl rzedu 1/5? : 20 (jesli dobrze to rozumiem)
4. prawidlowo ustawiony monitor: gorna krwaedz ekranu na wysokosci oczu, dokladnie na wprost uzytkownika, plaszczyzna ekranu prostopadla do plaszczyny oka (plaszczyzna oka hahahahahaha - oko jest chyba okragle), minimum 1m od okna, odleglosc srodka ekranu od oka 40-70cm, odpowiedni kontrast i jasnosc, czestotliwosc conajmniej 85Hz
5. najwazniejszymi danymi w procesie projektowania ergonomicznego sa: wymiary populacji
6. w czasie pracy z klawiatura nadgartesk powinnien byc przede wszystkim: prosty (?)
7. gdy praca wymaga ciaglego przemiszczania sie operatora nalezy stosowac sygnalizacje; dzwiekowa
8. brak mechanizmu termoregulacji organizmy?? zmiennocieplne

9. bodzcem do rozwoju wspolczesnej ergonomi było: II wojna swiatowa-ergonomia renesansu (??)
10: autorem pojecia ergonomia jest Wojciech Jastrzębowski
13: rola brunatnej tkanki tluszczowej jest:magazynowanie ciepla, spalając energie wytwarza cieplo, aktywny mechanizm kontroli cieploty
14: to znowu pytanie o ta uprzywilejowana pod względem pola widzenia czesc....
16: szybkość przepływu ciepla poprzez przewodzenie zalezy od wielkości pola kontaktu i roznicy temperatur
17: wskaźnik WCI jest stosowany do oceny: wpływu miejscowego chlodzenia organizmu przez zimny strumien powietrza
18: Ergonomia koncepcyjna polega na:takim projektowaniu narzedzi, wyrobow czy stanowisk, by od samego poczatku byly one dostosowane do wymagan i mozliwosci czlowieka--> projektowanie ergonomiczne
19: regulacja jest najlatwiejsza w przypadku: Ruchomej Wskazówki
20: urzadzenia sterownicze należy rozmieszczac tak aby: ???

co do pliku ergo2:
nowe pytania od z zakrsu 10 do 20 to:
16: pomiary ciala ludzkiego i statystyczna analiza obserwowanego zroznicowania osobniczego sa istota: Antropometria: Atropos czlowiek metreo-mierze
17: duzy stopien zlozonosci przekazywanych informacji wymaga zastosowania sygnalizacji wzrokowej
Źródło: zim.cach.pl/viewtopic.php?t=530




 
 
Menu
 
 
   
Copyright 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates